Har du också drabbats av hösttrötthet?

Vad innebär hösten för dig? För mig innebär hösten en ny början, nya tag och rutiner efter semestern, jobb, vackra färger i naturen, mörka kvällar och tända ljus. Då jag är på glatt humör tycker jag att hösten är mysig. Men den här hösten har jag mest haft en känsla av utmattning. Jag tror inte jag är den enda som drabbats av hösttrötthet.

Jag tänker inte börja med någon klagolåt här om hur jobbigt mitt liv som singelmamma är. Men jag är trött. Då jag avslutar min arbetsdag så väntar en hel del plikter där hemma. Ett konkret bevis på min trötthet är att jag börjat glömma en hel del saker som jag inte gjorde då jag var piggare. Alla föräldrar har rätt att vara trötta och att önska mera egentid. Det betyder inte att vi inte avgudar våra barn. Alla svåra känslor som uppstår har också en mening och ett budskap, och det är inte sunt att bara tränga undan dem. Jag blir förargad av kommentarer som skuldbelägger föräldrar. Att någon säger ”Varför är du trött? Du har ju skaffat barn till världen av egen vilja.” eller ”Du borde nog orka. Varför skulle du behöva mer egentid?” Sådana kommentarer behöver ingen förälder höra. Speciellt mammor brukar skuldbeläggas, medan pappor traditionellt förväntats vara några slags medhjälpare. Oftast är det ju ändå frågan om två vuxna människor som tillsammans skaffar barn och därmed borde dela på ansvaret. Finns det ingen pappa eller annan förälder med i bilden så blir bördan extra tung och det behövs definitivt ett stödnätverk. Alla trötta föräldrar kan behöva någon som verkligen lyssnar och säger ”Jag förstår. Det måste kännas jobbigt för dig”.

Då det blir mörkare är det inte bara småbarnsföräldrar som kan bli trötta. Det kan gälla vem som helst. Vi behöver oftast mer sömn under den mörkare årstiden. Och vissa blir trötta, fastän de sover tillräckligt. Minimera stressfaktorer och satsa på din hälsa. Gör saker som är ger dig ork efter att arbetsdagen är slut. Ifall en människa klagar över sin situation kan det vara jobbigt att lyssna, men i stället för att säga hur hen borde känna eller borde göra, så lyssna, bekräfta och erbjud din hjälp ifall du själv har ork att hjälpa till på nåt sätt.

En reaktion till “Har du också drabbats av hösttrötthet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s