Ett gott skratt förlänger livet

Vad vore livet utan ett gott skratt? Ganska trist, eller hur. Vi trivs dessutom ihop med människor vi kan skratta tillsammans med. Humor är otroligt viktigt för hälsan och välmåendet. Att skratta ökar endorfinhalten i kroppen, minskar stress, stärker immunförsvaret, är bra för blodtrycket och får oss att slappna av. Att hånskratta lär däremot inte vara lika hälsosamt.

Att kunna skratta åt sig själv är otroligt befriande. Men i en omgivning där det kritiskt granskas fel och brister, kan det vara otroligt svårt. Det kräver övning och självkännedom. Dessutom måste du inse att du inte kan vara perfekt eller bra på allt. Och du måste vara snäll mot dig själv.

Jag gjorde ordentligt bort mig den här veckan, då jag deltog i mitt barns föräldramöte på distans. Jag trodde att kameran var avstängd, men då en klasskompis mamma ringde mig för att berätta att min kamera varit på hela tiden, så trodde jag att jag skulle sjunka under jorden av pinsamhet. Jag hade nämligen ätit pizza, druckit vin och sminkat mig inför en publik av föräldrar. (Vin, pizza och smink är inte sånt som brukar höra till en normal tisdagseftermiddag för mig, men just den dagen blev det så.) Nästa dag upptäckte jag ändå att jag började skratta varje gång jag tänkte på saken. Borde jag känna mig skamsen? Knappast, för det tjänar inget till. Det som har hänt så har hänt, och nu har jag kanske bidragit till ett gott skratt åt flera familjer. Dessutom har jag samlat på ännu en rolig historia att berätta åt mina potentiella barnbarn. Min pojke tyckte det var jätteroligt, och sa ”mamma, jag är bara stolt över dig, för du är gangsta”. Skulle han varit tonåring är jag inte säker på att han tagit saken lika bra.

Har du människor kring dig som får dig att skratta? Kan du skratta åt dina egna små misstag? Svarar du nej på endera eller båda frågorna så hoppas jag att du funderar över hur du kan öka skrattet i ditt liv.

Foto av Oscar Lehtinen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s