Har utseendet någon betydelse?

Det sägs att världen har blivit allt mer ytlig. Utseendet tar stor plats på sociala medier. Olika skönhetsingrepp blir allt vanligare och människor sätter allt mer tid på sitt utseende. Men hur stor roll spelar utseendet då det handlar om att bli kär i någon?

Foto av Oscar Lehtinen

Min vän som varit singel ett tag berättade för mig att hennes föräldrar tycker att hon bara borde nöja sig med en man som är snäll. ”Vad spelar utseendet för roll, bara han är en hygglig man”, hade hennes pappa sagt. Men hur kan du bli förälskad i nån bara för att det är en hygglig typ? Tyvärr fungerar det inte så. Du kan kanske lära dig att älska en människa som är hygglig, på en vänskaplig nivå. Men nån het romans blir det knappast fråga om, ifall det inte finns attraktion med i bilden. Och tyvärr räcker det inte heller med bara attraktion. För att bli kär krävs det ännu mer, och det kan ibland vara komplicerat att hitta förklaring till varför du blir kär i en person som du känner attraktion till, men inte i en annan. Personligheten spelar en stor roll, men ibland kan du gilla någon som ändå inte känns helt rätt. Personen kan ha ”fel” doft eller kanske inte väcker några känslor i dig då ni ser varandra i ögonen. Det kan vara en person som ser bra ut på ytan, men helt enkelt inte gör dig pirrig och lycklig. Det finns ingen tydlig skillnad på vad som är besatthet och vad som är förälskelse. Men jag skulle påstå att besatthet mera handlar om att du ständigt har en person i tankarna, utan att du nödvändigtvis känner samhörighet med personen i fråga.

Utseendet spelar en stor roll då det handlar om attraktion. Men utseendet är inte det enda vi attraheras av. Utseendet är det första vi lägger märke till, men efter det kan det vara blicken, sättet att tala och röra sig som också väcker attraktion. Känner vi oss attraherade av en person så kan det leda till att vi upptäcker att vi har annat gemensamt och att vi trivs i varandras sällskap. Det finns en regel som säger att du blir kär då du vid rätt tillfälle möter en person som är tillräckligt attraktiv för just dig, och som också fyller de andra kraven som inte riktigt går att förklara. Därför är det lönlöst att sätta allt för mycket tid på utseendet. Insidan vinner ändå i slutändan.

Foto av Oscar Lehtinen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s