Alla kroppar har rätt att synas

På nätet ser vi allt mer avklädda kroppar och många tycker det är bra att nakenhet normaliseras. Det positiva med att nakenhet normaliseras är att skammen minskar. Men samtidigt skall ju intima kroppsdelar få vara just intima och privata. Kvinnor kan lägga ut topless bilder på sig själva för att protestera över att kvinnors bröst sexualiseras och hänvisas till att döljas, medan män fritt kan visa sin övre kropp utan att det väcker uppståndelse. Muskulösa män kan faktiskt ha större bröst än spinkiga kvinnor. Men ändå skall kvinnor täcka sina bröst eller…? Det kan vara bra att själv fundera över vilka just dina mest privata kroppsdelar egentligen är.

På t.ex. Instagram syns en hel del ”perfekta” lättklädda kroppar. Både manliga och kvinnliga kroppar. Samtidigt finns det kroppsaktivister och sådana som tycker att de inte motsvarar nutidens skönhetsideal, men ändå vill visa sina kroppar, för att visa att så här kan vi också se ut, och det är lika bra. En kvinna som har några extra kilon runt midjan har också rätt att synas, njuta av sin kropp och känna sig sexig. Hon kanske dessutom är mycket lyckligare än den trådsmala kvinnan eller hon som satt bröst- och rumpinplantat. Mannen med daddybelly får också synas. Jag tycker det är fint att vi kan se att kroppar ser olika ut. Alla har rätt att synas. Det skulle vara tungt att bara se dessa perfekta typer överallt i medier. Vilken ångest det antagligen skulle orsaka speciellt hos ungdomar som försöker hitta sig själva. (Men mediekritik är förstås också en sak som är viktigt att lära sig. Oftast ser allt lite bättre ut i medier än vad det är i verkligheten). Hur som helst så är det viktigt att alla människor har rätt att också glädjas över sin kropp. Den som har tränat hårt för en snygg kropp kan väl få lägga ut bilder för att visa den om hen vill. Den som inte tränat hårt, men som ändå är nöjd får göra samma. Den som inte är nöjd över sin kropp får täcka den eller visa den, det som känns bäst helt enkelt. Och ingen förtjänar att bli öppet kritiserad för sitt beslut. Alla har ju rätt att välja vad de vill och inte vill visa (okej, vissa gränser finns det ju med tanke på att det som läggs ut på sociala medier inte skall vara pornografiskt). Men bara för att en person är lättklädd, topless eller naken, betyder det inte att hen får bli utsatt för någon form av trakasserier. Det gäller ju också i världen utanför nätet.

Själv tycker jag att det kan vara roligt att lägga ut lite bilder då jag känner mig snygg. Jag vill också gärna visa min kropp, men inte allt för privata bilder. Även om jag väljer bilder där jag tycker jag ser snygg ut framför de mindre smickrande bilderna, så är min mening absolut inte att andra skall känna sig mindre snygga för det. Jag vill inte heller bidra till en allt för plastig och ytlig värld.

Foto privat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s