Hellre några bra vänner än många dåliga

Att hitta en bra vän är inte alltid så lätt. För vissa är det lätt att skapa nya bekantskaper, men att skapa en riktig vänskapsrelation kan vara desto svårare. Andra kan däremot ha svårare att skapa kontakter eller vara svårare att nå, men kan ha en liten skara trogna vänner. Vad beror det på? Skulle det inte vara härligt att ha många bra vänner? Eller behöver vi det?

En bra vän finns vid din sida också när du har det svårt, går igenom en kris och kanske inte är så roligt sällskap. En vän kännetecknas av att hen inte talar illa om dig bakom ryggen eller lämnar dig i jobbiga situationer. Ibland kanske vi inte riktigt vet vem som är en riktig vän, förrän vi råkar i en krisig situation. Vänskap är inte heller någonting som föds under en natt. Det tar tid att skapa en äkta vänskapsrelation. Vänner är otroligt viktiga för vår hälsa och vårt välmående. En bra vän kan lysa upp din dag. Och visst är det härligt ifall det finns människor i din närhet som du verkligen kan lita på. Med en vän kan du tala öppet, berätta om dina innersta tankar och vara dig själv. Bra vänner förstärker självkänslan och vi känner oss accepterade precis som vi är.

Speciellt för ungdomar spelar vänner en otroligt viktig roll i vardagen, eftersom man då börjar lösgöra sig från sina föräldrar. Som vuxen kan man tappa kontakten med gamla vänner, speciellt ifall man lever ett hektiskt liv där mycket energi fokuseras på jobb, partner och barn. Men glöm inte dina vänner. En dag kanske du är i stort behov av dem, och har inte vänskapen vattnats så kommer den inte att fortsätta växa heller. Och glöm inte dina vänner då de behöver dig. Det kan finnas stunder då du blir trött på din vän, du kanske vill ”göra slut” eller slutar hålla kontakt. Men finns saknaden kvar och viljan att fixa vänskapen så går det att reparera. Hellre be om ursäkt, ta upp kontakten igen och göra någonting åt saken än att bara låta det vara. Ibland kan en vänskapsrelation likna ett parförhållande på många sätt. Det kan t.ex. vara svårt att fortsätta en vänskapsrelation ifall du blir väldigt sårad och känner dig övergiven. Därför händer det också att det tar slut och du hittar nya vänner i stället. Men ta väl hand om vänskapen, ifall den betyder någonting för dig. Det är egentligen inte så viktigt att ha många vänner för att må bra. Huvudsaken är att du trivs med de vänner du har, kan skratta och ha roligt ihop med dem, och att ni visar att ni bryr er om varandra. Ibland kan det hända att du hamnar i fel vänners sällskap. Fel sorts vänner känner du ingen genuin gemenskap med och du känner dig varken speciellt uppskattad eller på gott humör i deras sällskap. Du kan uppleva att du behöver spela en roll för att få vara med. Det kan vara yttre omständigheter som har gjort att ni blivit kompisar. Ibland kan också motsatser attrahera varandra. T.ex. En dominant person kan söka efter en underkastad person och tvärtom. De tillfredsställer ett slags behov hos varandra, men det är inte alltid en speciellt sund relation. Speciellt den som är underkastad kan må dåligt innerst inne av att bli manipulerad. En osund vänskapsrelation kännetecknas också av missunsamhet och avund.

Själv är jag ganska nöjd över mina vänskapsrelationer just nu. Det finns inget giftigt i dem, och har det funnits det så har det löst sig. Mina vänner är alla ganska olika, och jag antar att de fyller olika slags funktioner i mitt liv. Jag delar olika intressen med olika vänner. Vissa gör mig mer lugn, medan andra gör mig mer galen. Jag är varken dominant eller underkastad, så den problematiken har jag som tur aldrig behövt tampas med. Har alltid sökt mig till mer jämlika kompisrelationer. Som tvåbarnsmamma hinner jag inte hänga med kompisar hela tiden, men jag gör mitt bästa för att hålla kontakten med de närmaste och visst är det roligt att få nya vänner också som vuxen.

Vad har du gemensamt med dina vänner? Gör de dig på gott humör för det mesta, och känner du dig accepterad?

Foto av Oscar Lehtinen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s