Kan man vara vänner efter en separation?

Ja, jag tror på att man kan vara vänner efter en separation. Men det är inte alls så lätt. Det är ganska osannolikt att ni kommer att vara bästa vänner. Men man kan vara vänner lite på avstånd i alla fall, om båda vill.

Mycket beror på hurudant förhållandet varit innan separationen och hur separationen gått till. Har det varit ett gemensamt beslut eller båda har accepterat beslutet som den ena gjort, så är det definitivt lättare än om den ena känner sig totalt övergiven eller sviken. Sårade känslor kan vara svåra att komma över. En relation som varit baserad på vänskap kan också lättare fortsätta vänskapligt i jämförelse med en mer passionerad relation där det är allt eller inget som gäller. Uppskattar man varandra som människor så har man också bättre förutsättningar. Det kan ta lång tid innan det går att vara vänner igen. Förhållandet måste hitta en ny form. Det är ingen kärleksrelation längre, men i stället kan det bli en kompisrelation. Det finns förstås de som hittar tillbaka till varandra och blir kära på nytt. Men det finns också de som märker att de passar bättre ihop som bara kompisar.

Det brukar vara lättare att komma över någon ifall man inte blir påmind om personen gång på gång. Det kan vara bra att åtminstone ta en paus med kontakten, eller inte ha mer kontakt än nödvändigt. Har man haft en kort och mindre vänskaplig relation, så kanske det inte är så konstigt att man inte vill ha så mycket med varandra att göra efter det. Vill den ena vara kompis och den andra fortfarande vara tillsammans, så är det också bra med avstånd. Det är också helt okej att känna ilska mot den andra. Ilska ger kraft att gå vidare. Skulle man bara sörja och skylla på sig själv så skulle situationen vara mer nedbrytande. Men har man varit många år tillsammans och delat många lyckliga stunder, så kanske man ändå vill behålla vänskapen efter att man gått igenom separationsprocessen.

Att separara betyder inte alltid en katastrof. Du kan ha kvar en vän för livet, eller åtminstone fina minnen. Och så kanske du har lärt dig vad du inte vill uppleva i en ny relation. Att separera är inte att misslyckas. Ni kan växa ifrån varandra, göra beslut som inte håller i längden eller kärleken kanske inte bara räcker till när motgångarna börjar hopa sig. Man skall absolut inte ge upp allt för lätt. Men ibland händer saker som gör att man är tvungen att släppa taget. Och släpper den ena taget, måste den andra göra likadant. Det behövs två för att få en kärleksrelation att fungera. Känn ingen press över att du borde vara kompis med ditt ex. Det krävs också två för att få en kompisrelation att fungera. Jag och mitt ex har konstigt nog varit vänner (okej, grälsjuka vänner) under hela separationsprocessen som startade för över två år sedan. Det har varit bråk, tårar och allt det där jobbiga. Men ändå bryr vi oss om varandra fortfarande.

Evig kärlek, evig vänskap eller åtminstone vackra minnen?
Foto privat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s